Flokët fillojnë të bien me kalimin e kohës si pasojë e plakjes, hormoneve dhe faktorëve mjedisorë. Flokët e dobësuar dhe të holluar bien dhe tullacia shfaqet me kalimin e kohës. Në rënien e flokëve, efekti i faktorëve të jashtëm është po aq i madh sa efekti i hormoneve. Për arsye të tilla si stresi, ritmi i punës, dieta jo e shëndetshme, shkalla e rënies së flokëve rritet.

Përveç faktorëve mjedisorë, disa sëmundje shkaktojnë rënie të flokëve. Sëmundjet trajtohen me ilaçe. Kur flokët fillojnë të hollohen, mund të parandaloni rënien me kujdes që do të aplikoni. Marrja e masave paraprake të hershme kur nisin derdhjet e para do të parandalojë probleme të mëdha në të ardhmen.

Shkaqet e rënies së flokëve?

Fijet e flokëve kanë një cikël të caktuar jetësor. Në një cikël 4-6 vjeçar, flokët kalojnë në fazat e rritjes, ndalimit dhe rënies. Humbja e 50-100 fijeve të flokëve në jetën e përditshme konsiderohet normale. Nëse ky numër është i lartë, tullaci shfaqet me kalimin e kohës.

Disa shkaqe të rënies së flokëve janë;

Cilat janë fazat e rritjes së flokëve ?

Ka disa faza të rritjes së flokëve. Fazat e rritjes së folikulave të flokëve janë;

Cilat janë mënyrat për të parandaluar rënien e flokëve ?

Humbja e 50-100 fijeve të flokëve në jetën e përditshme konsiderohet normale. Në disa njerëz, ky numër është më i lartë. Duke qenë se disa pika nuk kujdesen në jetën e përditshme, flokët bien më shumë se normalisht. Për të parandaluar rënien e flokëve, duhet t’i kushtoni vëmendje pikave që do të përmendim më poshtë, në mënyrë që rënia e flokëve të ulet dhe të ndalojë plotësisht me kalimin e kohës.

Gjërat që duhen marrë parasysh për të parandaluar rënien e flokëve janë;

Nëse vazhdimisht i lagni flokët, ndodh këputja e flokëve. Si pasojë e kontaktit të folikulave të qimeve me ujin, ënjtja ndodh në rrënjë dhe detyron lëkurën, gjë që shkakton derdhje.

Lëkura e kokës është një nga pikat më të rëndësishme të derdhjes dhe nëse lëkura pastrohet dhe kujdeset, nuk ka problem derdhjeje. Kujdesi dhe pastrimi i lëkurës së kokës parandalon bllokimin e gjëndrave të flokëve, kështu që gjëndrat e flokëve marrin frymë dhe derdhja minimizohet.

Zgjedhja e shampos sipas llojit të flokëve dhe mënyrës së përdorimit të shamponit është shumë e rëndësishme. Ata që kanë flokë dhe strukturë të lëkurës të yndyrshme, të thatë ose normale duhet të zgjedhin një shampo sipas nevojave të flokëve. Shampo duhet të aplikohet në lëkurën e kokës dhe të hiqet plotësisht nga flokët gjatë fazës së larjes.

Tharëse flokësh ose pajisje që aplikojnë trajtim termik dëmton flokët. Si rezultat i trajtimit termik, shfaqen probleme me tharjen dhe djegien në lëkurën e kokës dhe flokët. Kur i thani flokët, është mirë që t’i thani flokët duke përdorur pjesën me ajër të ftohtë të tharëses, jo pjesën e ajrit të nxehtë.

Është e saktë të lani flokët me ujë të ngrohtë. Uji shumë i nxehtë dëmton lëkurën e kokës dhe fijet e flokëve. Uji i nxehtë bën që folikulat e flokëve të prodhojnë më shumë vaj.

Duhet të jeni të ngadaltë dhe të butë kur krihni flokët. Përdorimi i një krehri të fortë dhe krehja e tij shpejt shkakton gërvishtje në lëkurën e kokës dhe thyerje të fijeve të flokëve.

Sa herë në javë duhet të laheni përcaktohet sipas llojit dhe strukturës së flokëve. Njerëzit me flokë të thatë mund t’i lajnë flokët 2-3 herë në javë, dhe ata me flokë të yndyrshëm mund t’i lajnë flokët 4-5 herë në javë. Në rast të larjes së flokëve çdo ditë, duhet të aplikohet shampo çdo 2 ditë.

Flokët tuaj janë më të paqëndrueshëm kur janë të lagur, kështu që nuk duhet t’i krihni flokët kur janë të lagur dhe t’i thani me peshqir.

Është shumë e rëndësishme që produktet që përdorni për kujdesin e flokëve të jenë të cilësisë së lartë. Duhet të preferohen produktet që nuk përmbajnë sulfate, parabene, ftala.

Produktet me vajra bimore si kokosi, ulliri, jojoba janë të mira për flokët.

Nëse flokët ju thyhen dhe ju bien shumë, kjo mund të jetë për shkak të mungesës së zinkut. Humbja e flokëve zvogëlohet në formën e suplementeve shtesë ose si rezultat i marrjes së mjaftueshme të zinkut nga perimet dhe frutat.

Mungesa e hekurit shkakton rënie të rëndë të flokëve, veçanërisht te femrat. Ju mund ta zgjidhni këtë problem duke mësuar nivelin e hekurit duke bërë një analizë gjaku, duke marrë ilaçe dhe veçanërisht duke konsumuar mish të kuq.

Sidomos nivelet e ulëta të hormoneve tiroide shkaktojnë rënie të flokëve tek personi. Ju mund të parandaloni rënien e flokëve duke mbajtur në ekuilibër nivelin e hormoneve tiroide.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *