Flokët përbëhen nga një proteinë e quajtur keratin dhe prodhohen nga folikulat e qimeve të vendosura në shtresën e jashtme të lëkurës. Qimet e reja të prodhuara nga folikulat fillojnë të rriten kur ato shtyhen nga sipërfaqja e lëkurës. Një flokë e shëndetshme rritet mesatarisht 15 cm në vit. Një njeri i rritur ka mesatarisht 100,000 deri në 150,000 fije floku. Ndërsa 50 deri në 100 rënie flokësh në ditë konsiderohet normale, një rritje e këtij numri në një kohë të shkurtër konsiderohet si rënie e flokëve. Me rritjen e numrit të flokëve që bien me kalimin e kohës, rrallimi në zona të caktuara dhe tullaci ndodh me kalimin e kohës.

Cilat janë shkaqet e rënies së flokëve ?

Rënia e flokëve mund të ketë shkaqe të ndryshme. Megjithëse ndryshon nga personi në person, rënia e flokëve zakonisht përjetohet si pasojë e problemeve hormonale, sëmundjeve dhe mjekimeve të mëparshme, stresit, predispozicionit gjenetik ose aksidentit.

  1. Faktorët gjenetikë

Humbja e flokëve sipas modelit mashkullor dhe femëror, e njohur si androgjenetikalopecia, shihet si hapje në majën e kokës dhe vijës së ballit. Mosha e fillimit dhe përparimit ndryshon nga personi në person dhe problemi i rënies së flokëve fillon në një moshë më të hershme me predispozicion gjenetik.

  1. Problemet e lëkurës

Sëmundjet e lëkurës si ekzema, psoriasis dhe kërpudhat shkaktojnë rënie rajonale të flokëve.

  1. Zakonet e të ushqyerit

Duke qenë se struktura qelizore e flokëve është një strukturë e gjallë, dieta e një personi ndikon në rritjen e flokëve si dhe në humbjen e tyre. Si pasojë e mos konsumimit të shumtë të ujit, ushqyerjes së parregullt dhe dietave të gabuara, flokët fillojnë të bien sepse nuk mund të ushqehen sa duhet.

  1. Problemet me hormonet

Rënia e flokëve vërehet tek femrat, veçanërisht gjatë menstruacioneve, shtim i tepërt në peshë dhe parregullsi hormonale.

  1. Sëmundjet dhe barnat e përdorura

Ndërsa sëmundje të tilla si sëmundjet e veshkave, diabeti, presioni i gjakut dhe tiroidja shkaktojnë rënie të flokëve, ilaçet që përdoren për këto sëmundje, pilulat për humbje peshe dhe pilulat kontraceptive gjithashtu shkaktojnë rënie të flokëve.

  1. Shtatzënia dhe lindja

Së bashku me ndryshimet hormonale të përjetuara gjatë periudhës së shtatzënisë, në këtë proces përjetohet rrallimi dhe derdhja e flokëve. Rënia e numrit të flokëve gjatë shtatzënisë dhe rritja e numrit të rënies ditore të flokëve janë kushte të zakonshme. Pas lindjes, ndryshimet e vazhdueshme hormonale do të fillojnë të kthehen në normale brenda një mesatare prej 4 muajsh.

  1. Trajtimi me kimioterapi

Si pasojë e sëmundjes, rënia e flokëve përjetohet si pasojë e trajtimit me kimioterapi. Pas përfundimit të këtij trajtimi, flokët rriten përsëri me kalimin e kohës.

  1. Stresi

Faktori i stresit, i cili është ndër shkaktarët më shqetësues të sëmundjeve të epokës sonë, shkakton edhe rënien e flokëve.

Diagnostifikimi i rënies së flokëve

Për të zgjidhur problemin e rënies së flokëve, hapi më i rëndësishëm është të zbuloni se pse po bien flokët. Trajtimet e aplikuara pa shkaqet themelore të rënies së flokëve nuk do të funksionojnë. Disa nga testet e kryera për të kuptuar shkaqet e rënies së flokëve janë;

Trajtimi i rënies së flokëve

Humbja e flokëve mund të ngadalësohet ose të ndalet plotësisht nëse aplikohet një metodë trajtimi e bazuar shkencërisht. Pasi të bëhen analizat e nevojshme, trajtimi i problemit fillon sapo të gjendet shkaku i rënies së flokëve .

Metodat e përdorura në trajtimin e rënies së flokëve

Megjithëse trajtimet rajonale të flokëve janë më të lehta, trajtimi kërkon pak kohë kur madhësia e rënies së flokëve është e madhe. Edhe pse ndryshon nga personi në person, normat e suksesit gjithashtu ndryshojnë dhe për fat të keq, rezultate pozitive nuk mund të arrihen tek disa njerëz. Metodat e përdorura në trajtimin e rënies së flokëve janë;

Finasteride është një nga barnat më efektive që përdoret në rënien e flokëve. Produkti, i cili është veçanërisht efektiv në rënien e flokëve të modelit mashkullor, përdoret në formën e tabletave. Minoxidil është një tjetër ilaç që përdoret për humbjen e flokëve. Ilaçi , efekti i të cilit është vërtetuar shkencërisht, përdoret shpesh në trajtimin e rënies së flokëve.

Shampo janë produktet më të lehta për t’u arritur në trajtimin e rënies së flokëve. Edhe pse nuk janë produkte të vërtetuara shkencërisht, produktet me përmbajtje të pastër tregojnë efektin e reduktimit të derdhjeve.

Trajtimi i aplikuar me rreze lazer me fuqi të ulët ndikon në forcimin e flokëve të holluar. Për këtë trajtim janë zhvilluar pajisje të ndryshme dhe janë marrë rezultate pozitive.

Mesoterapia, e cila është ndër metodat më të përdorura të trajtimit në trajtimin e rënies së flokëve, tërheq vëmendjen me përqindjet e tyre të suksesit. Plazma e pasur me trombocitet e marrë nga gjaku i vetë personit injektohet në gjëndrat e flokëve dhe synon të forcojë flokët.

Produktet mbështetëse shtesë që do të përdoren në procesin e trajtimit të rënies së flokëve rrisin shkallën e suksesit të procesit. Suplementet e vitaminave si biotina , antioksidanti dhe zinku që do të përdoren në këtë proces mbështesin trajtimin e rënies së flokëve .

Metoda më e përhershme dhe përfundimtare e trajtimit për njerëzit që nuk mund të marrin rezultate nga trajtimi i rënies së flokëve janë operacionet e mbjelljes së flokëve. Operacioni i transplantimit të flokëve ofron një zgjidhje të përhershme për rënien e flokëve për gratë dhe burrat.

Gjërat që duhen marrë parasysh në trajtimin e rënies së flokëve

Për të marrë rezultate pozitive në procesin e trajtimit të rënies së flokëve, duhet të merren parasysh disa pika. Gjërat për t’u marrë parasysh janë;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Contact Form

Kontaktoni Forma