Transplantimi i flokëve është procesi i përjetimit të rënies së flokëve në zonën e kokës me qime si rezultat i faktorëve gjenetikë ose një aksidenti dhe vendosja e farave të folikulit të flokëve nga zona e dhurimit në këtë pjesë tullac. Zona e dhurimit zakonisht zgjidhet si pjesa e zverkut që është rezistente ndaj rënies së flokëve. Ajo kryhet duke mbledhur një numër të caktuar të farave të folikulit të flokëve të shëndetshëm nga zona e zverkut nën anestezi lokale dhe më pas duke i transferuar ato në zonën tullac që do të mbillet. Metodat e transplantimit të flokëve mund të ndryshojnë në varësi të kushteve të pacientit. Procedura, e cila u aplikua për herë të parë nga një mjek japonez në vitet 1930, ka arritur një pikë shumë të avancuar në vitin 2022. Operacionet e transplantimit të flokëve duke përdorur metoda dhe materiale të ndryshme ndryshojnë sipas madhësisë së zonës së transplantimit të flokëve të pacientit, numrit të farave të folikulit të flokëve që do të transplantohen dhe preferencave personale.

Ndërkohë që një numër i caktuar i rënies së flokëve ditore konsiderohet normale, tejkalimi i këtij numri dhe shfaqja e tullacisë rajonale pas një periudhe të caktuar kohore mund të korrigjohen përgjithmonë me transplantim të flokëve. Në rast të rrallimit dhe tullacisë, mënyra për të mos e përjetuar vizualisht këtë situatë është transplantimi i flokëve. Në disa raste, rënia rajonale e flokëve përjetohet si pasojë e lëndimeve dhe aksidenteve, gjë që bën që personi të ndikohet negativisht psikologjikisht. Në raste të tilla, një zgjidhje e përhershme dhe natyrale mund të gjendet me mbjelljen e flokëve.

Cilat janë metodat e transplantit të flokëve?

Ekzistojnë metoda të ndryshme në operacionin e mbjelljes së flokëve. Falë teknologjisë dhe mjekësisë që është zhvilluar që në procesin e parë të mbjelljes së flokëve, këto metoda sot kryhen në mënyrë shumë profesionale. Ndryshimet bëhen në metoda sipas moshës së personit, preferencës personale dhe madhësisë së derdhjes. Falë metodës së transplantimit të flokëve të pa rruar, e cila u zhvillua për të parandaluar gratë të zgjedhin transplantin e flokëve për shkak të shqetësimeve estetike, është e mundur që gratë të transplantohen lehtësisht pa i rruar flokët. FUE, DHI, ICE FUE, Sapphire FUE, metodat e mbjelljes së flokëve tërësisht të pa rruara, të cilat formohen nga zhvillimi i metodës FUT, e cila është një nga metodat provinciale, janë disa nga metodat e aplikuara të mbjelljes së flokëve.

Metoda e transplantit të flokëve me Ekstraktimin e Njësisë Folikulare (Fue).

Transplantimi i flokëve Fue është ndër metodat më të preferuara në mbarë botën. Ndërsa metoda FUT ishte një nga të parat që u aplikua, një gjurmë horizontale e lënë në këtë metodë bën që ajo të mos preferohet më. Metoda e mbjelljes së flokëve FUE, e cila është metoda më e zakonshme e zhvilluar pas metodës FUT, është ndër metodat me rezultatet më të mira. Fazat e transplantit të flokëve FUE janë;

Metoda e Transplantit të Flokëve Dhi (Implantimi Direkt i Flokëve).

Metoda e mbjelljes direkte të flokëve, e njohur edhe si DHI, kohët e fundit është kthyer në një nga metodat më të preferuara. Metoda e mbjelljes së flokëve DHI, e cila aplikohet me produkte të veçanta mjekësore dhe një metodë speciale, është gjithashtu një metodë e preferuar nga gratë. Meqenëse rruajtja rajonale kryhet në këtë metodë, ajo preferohet lehtësisht nga gratë. Në procesin e mbjelljes, i cili zgjat nga 10 deri në 12 orë, rezultatet natyrore dhe të përhershme arrihen ndërmjet 6 dhe 12 muajsh. Metoda e transplantimit të flokëve DHI aplikohet me një stilolaps të veçantë mjekësor të quajtur choi. Procesi fillon me përcaktimin e zonës dhuruese dhe aplikimin e anestezisë lokale dhe mbledhjen e farave të folikulave të flokëve me ndihmën e një stilolapsi të veçantë choı mjekësor. Ndryshe nga metoda FUE, kjo metodë nuk kërkon brazdë për të vendosur farat e gjëndrës së flokëve. Folikulat e qimeve të mbledhura gjatë fazës së mbledhjes së farës së rrënjëve të flokëve vendosen duke ushtruar presion të lehtë në zonën që do të transplantohet, falë të njëjtit stilolaps choi. Gjatë procesit të transplantimit të flokëve DHI, mesatarisht mund të transplantohen midis 2500 dhe 3500 fara të folikulave të flokëve.

Metoda e karburantit të akullit (Nxjerrja e njësisë folikulare).

Metoda është e ngjashme me metodën e mbjelljes së flokëve FUE për sa i përket hapave të aplikimit. Megjithatë, farat e rrënjëve të flokëve mbahen në një zgjidhje të veçantë gjatë procesit. Kjo siguron që folikulat e flokëve të rriten më të shëndetshme dhe të përhershme. Transplantimi i flokëve në Ice FUE fillon me mpirjen e zonës së dhuruesit me anestezi lokale. Farat e folikulit të flokëve të shëndetshëm mblidhen nga zona e përshtatshme e donatorëve dhe mbahen në një tretësirë të veçantë gjatë gjithë procesit të grumbullimit. Hapi tjetër është hapja e kanaleve ku do të vendosen farat e gjëndrës së flokëve. Farat e rrënjës së flokëve, të cilat mbahen në një tretësirë të veçantë, vendosen me kujdes në kanalet e hapura dhe procesi përfundon. Meqenëse kjo tretësirë përmban substancat e nevojshme për gjëndrat e flokëve, farat e folikulave të flokëve të vendosura në kanale ngjiten më mirë dhe rriten më të shëndetshme dhe të përhershme me të njëjtin ritëm.

Metoda e transplantit të flokëve me Sapphire Fue

Metoda e transplantimit të flokëve Sapphire FUE është zhvillimi material i metodës së transplantimit të flokëve FUE. Procesi është saktësisht i njëjtë me fazat e metodës Fue. Megjithatë, tehët speciale me majë safiri përdoren në metodën e mbjelljes së flokëve Sapphire fue. Në kundërshtim me besimin popullor, përdoren thika të bëra nga një material i veçantë, jo safir që gjendet në natyrë. E veçanta e këtyre teheve të safirit është se kanalet e hapura gjatë operacionit të mbjelljes së flokëve janë shumë më të vogla për shkak të strukturës së majës shumë të hollë dhe të mprehtë. Kështu, koha e rikuperimit të procedurës së mbjelljes së flokëve shkurtohet. Procesi zakonisht zgjat nga 3 deri në 6 orë dhe sipas nevojës mund të mbillen nga 2500 deri në 4500 fara të gjëndrave të flokëve.

Metoda e transplantit të flokëve të pa rruar

Megjithëse transplantimi i flokëve nuk është aq i vështirë sa operacionet e tjera kirurgjikale, si rezultat është një procedurë kirurgjikale. Gjatë procedurës, pritet të shërohet për një periudhë të caktuar kohore pasi të bëhen prerjet në zonën e kokës së tullac dhe të mbillen farat e gjëndrës së flokëve. Kjo fazë nuk krijon një situatë të këndshme estetikisht, veçanërisht për gratë. Edhe pse më pak femra kanë probleme me rënien e flokëve sesa meshkujt, femrat gjithashtu përjetojnë rënie të flokëve si pasojë e predispozicionit gjenetik apo aksidentit. Falë procesit të transplantimit të flokëve të pa rruar të zhvilluar në këtë fazë, gratë mund të bëjnë transplant flokësh pa shqetësime estetike. Në metodën e preferuar për mbjelljen e flokëve, e cila zakonisht bëhet në zona më të vogla, folikulat e flokëve mblidhen nga një zonë e vogël në pjesën e pasme të kokës dhe transferohen në zonën ku ndodh derdhja pa rruar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *