Vija e flokëve zvogëlohet me kalimin e kohës për shkak të shumë arsyeve si plakja, ndryshimet në hormone, historia familjare, barnat e përdorura dhe faktorët mjedisorë.

Rënia e flokëve në tempuj dhe regresioni i vijës së flokëve

Burrat dhe gratë në përgjithësi përjetojnë reduktime dhe regres në vijën e flokëve për shkak të plakjes. Për shkak të plakjes, sëmundjeve dhe barnave të përdorura, shkalla e kësaj derdhjeje rritet dhe recesionet përjetohen në vijën e ballit. Nëse trajtimi zbatohet duke marrë masa paraprake në periudhën e hershme, këto reduktime në vijën e flokëve mund të parandalohen. Tek femrat, reduktimi dhe regresioni i vijës së flokëve si rezultat i grumbullimit të ngushtë të flokëve dhe rrallimit të fijeve të flokëve me kalimin e kohës është një problem i zakonshëm.

Cilat janë simptomat e regresionit të vijës së flokëve ?

Në përgjithësi, reduktimi dhe regresi i vijës së flokëve tek meshkujt është një proces që fillon me fundin e adoleshencës. Në procesin që fillon me adoleshencën , kur bëhet fjalë për moshën 30-vjeçare, ajo përballet me një rënie të vijës së flokëve dhe një imazh mbrapsht. Derdhjet që fillojnë në zonën e ballit vazhdojnë të përparojnë drejt majës së kokës me kalimin e kohës. Në fund të procesit, shihen forma të ndryshme të derdhjes, rrallimit dhe tullacisë. Vija e flokëve që zvogëlohet zakonisht merr një formë V. Tek gratë, vija e flokëve, e cila është reduktuar në shenja, shfaqet në anën e kokës dhe sipër veshëve.

Arsyet për regresionin e vijës së flokëve të zvogëluar

Një person me një strukturë të shëndetshme të flokëve ka nga 100,000 deri në 150,000 folikulat e flokëve. 15% e flokëve ekzistues bien me kalimin e kohës dhe flokët e rinj fillojnë të rriten. Humbja mesatare e 50-100 fijeve të flokëve në ditë konsiderohet normale. Kur folikulat e flokëve dëmtohen ose nëse ka një përdorim droge ose sëmundje që prish ciklin e rritjes, fillon rënia e flokëve. Me këtë proces derdhjeje , regresionet shihen në vijën e flokëve. Disa nga arsyet e zvogëlimit dhe tërheqjes së vijës së flokëve janë;

  1. Historia familjare

Në përputhje me kërkimet shkencore, pranohet si një veçori trashëgimore që folikulat e flokëve bëhen të ndjeshme nga hormoni mashkullor dhe pakësohen e tërhiqen me kalimin e kohës. Njerëzit me një histori familjare të tullacisë kanë më shumë gjasa të përjetojnë rënie të flokëve. Shpejtësia dhe sasia e këtyre derdhjeve janë përgjithësisht të ngjashme me transmetimin nga brezi në brez.

  1. Ndryshimet hormonale

Sidomos te femrat, për shkak të ndryshimeve hormonale gjatë shtatzënisë dhe menstruacioneve, vija e flokëve ulet dhe vërehen regresione. Me fillimin e menopauzës tek femrat, rrallimi dhe rënia e flokëve ndodh më shpejt. Tek meshkujt, pas një moshe të caktuar, me uljen e hormonit androgjen, vërehet rënie e flokëve të modelit mashkullor dhe reduktim i vijës së flokëve.

  1. Sëmundjet dhe barnat e përdorura

Sëmundjet e përjetuara ndikojnë në strukturën e flokëve. Përjetimi i sëmundjeve të tilla si tiroidja, diabeti, presioni i gjakut, veshkave dhe kanceri bëjnë që folikulat e flokëve të dobësohen dhe të derdhen me kalimin e kohës. Ilaçet që përdoren për trajtimin e sëmundjeve të tilla ndikojnë në procesin e rënies së flokëve.

Si bëhet diagnoza e rënies së vijës së flokëve ?

Në mënyrë që të sigurohet një zgjidhje e përhershme për rënien e flokëve, duhet të përcaktohen shkaqet themelore të rënies së flokëve. Gjëja e parë që duhet të bëni për të kuptuar se cili është shkaku i rënies së vijës së flokëve është të konsultoheni me një dermatolog ekspert në këtë fushë. Me analizën e gjakut që do të bëhet si rezultat i ankesave tuaja, do të kuptohet nëse ka derdhje për shkak të një sëmundjeje sistematike. Një metodë tjetër diagnostike është ekzaminimi i gjëndrës së flokëve dhe strukturës së flokëve nën mikroskop, në mënyrë që të kuptohen struktura rrënjësore dhe forca e flokëve. Një metodë tjetër është testi i tërheqjes së flokëve. Në metodën, e cila është jashtëzakonisht e thjeshtë për t’u aplikuar, një fije floku tërhiqet nga rrënja në majë dhe kontrollohet se sa flokë janë derdhur. Nëse gjatë këtij testi përjetoni rënie kryesisht në pjesët e përparme, mund të kuptohet lehtësisht se keni një rënie të vijës së flokëve dhe problem tërheqjeje. Nëse ka një dëmtim të lëkurës së kokës dhe kjo shkakton derdhje, merret një mostër nga zona dhe mostra e indit ekzaminohet me biopsi dhe tentohet të kuptohet se cili është problemi.

Trajtimi i rënies së flokëve në rënie

Pas gjetjes së shkakut të rënies së vijës së flokëve, hapi tjetër është trajtimi i këtij problemi. Lloji dhe rezultati i trajtimeve për problemin ndryshojnë nga personi në person. Disa trajtime për zvogëlimin e vijës së flokëve dhe largimin janë;

Ilaçet përdoren për të trajtuar çdo sëmundje të sistemit imunitar që shkakton rënien e flokëve. Në treg ka barna shumë të suksesshme në këtë fushë.

Falë trajtimeve shtesë mbështetëse të zhvilluara për personat që nuk kanë problem me sistemin imunitar ose nuk përdorin asnjë ilaç, por kanë probleme me rënien e flokëve , ofrohet një zgjidhje për uljen e vijave të flokëve. Ka shumë metoda trajtimi për ata që nuk vuajnë nga tullaci, por kanë rrallim të fijeve të flokëve dhe dobësi në gjëndrën e flokëve. PRP, mesoterapia e flokëve, terapia me laser janë ndër trajtimet shtesë që aplikohen për rënien e flokëve. Në PRP dhe mesoterapinë e flokëve, plazma e marrë nga gjaku i vetë personit injektohet në folikulat e flokëve të personit për të forcuar gjëndrat e flokëve. Lazeri , i cili përdoret në shumë fusha, përdoret edhe për trajtimin e problemit të rënies së flokëve. Me rrezet e ulëta lazer stimulohen folikulat e fjetura të qimeve dhe synohet të forcojë rrënjët. Kështu, rrënjët e dobëta ringjallen dhe sigurohet një rritje e shpejtë e flokëve .

Në pikën ku rënia e flokëve nuk mund të parandalohet me trajtim medikamentoz, në skenë vijnë operacionet e mbjelljes së flokëve . Operacionet e mbjelljes së flokëve ofrojnë një zgjidhje të përhershme dhe natyrale për rënien e flokëve. Veçanërisht te femrat, operacionet e transplantimit të flokëve kryhen shpesh për uljen e vijës së flokëve. Falë teknologjisë në zhvillim dhe inovacioneve mjekësore, transplantimi i flokëve pa rruajtje bëhet shumë i favorshëm për gratë.

Pamja e reduktuar e vijës së flokëve

Madhësia e zvogëlimit të pamjes së vijës së flokëve , që është hapi i parë drejt tullacisë, mund të ndryshojë nga personi në person. Tek disa njerëz, ky regresion përparon deri në mes të kokës, ndërsa tek të tjerët merr formën V dhe qëndron në pjesën e përparme. Kur shikohet nga jashtë, zmadhimi i vijës së ballit, rrallimi në anët e flokëve dhe formimi i boshllëqeve në flokë janë përkufizimet e zvogëlimit të pamjes së vijës së flokëve.

Faktorët e Përcaktimit të Rënies së Flokëve

Nëse zvogëlimi i vijës së flokëve do të trajtohet me transplant flokësh, duhet të merren parasysh disa pika. Faktorët që përcaktojnë vijën e flokëve janë;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *