Transplanti i flokëve?

Transplantimi i flokëve është një procedurë mikrokirurgjikale. Në procedurën, e cila përgjithësisht kryhet duke aplikuar anestezi lokale, nuk ndihet asnjë dhimbje përveç aplikimit të anestezisë lokale. Mirëpo, në disa raste, për shkak të frikës nga gjilpërat dhe panikut, personi nuk mund të bëjë transplant flokësh edhe nëse dëshiron. Pragu i ulët i dhimbjes tek disa njerëz nuk mund të përballojë as dhimbjen e injektimit ku aplikohet anestezi lokale. Në këto raste, metoda e mbjelljes së flokëve me qetësimin e zhvilluar për të kryer procedurën shumë të dëshiruar të mbjelljes së flokëve është një shpëtimtar. Duke dhënë qetësim, pacienti kalon në një fazë gjumi të lehtë dhe transplantimi i flokëve mund të kryhet pa ndjerë dhimbje apo dhimbje. Në procedurat e kryera me anestezi lokale, pacienti mund ta lërë procedurën të papërfunduar sepse ndjen dhimbje ose panik. Personat që kanë frikë të përjetojnë një situatë të tillë mund të bëjnë me lehtësi një operacion të mbjelljes së flokëve me metodën e mbjelljes së flokëve të qetë.

Si aplikohet transplanti i flokëve të qetë?

Pacienti, metoda e mbjelljes së flokëve të të cilit përcaktohet gjatë ekzaminimit të parë, duhet të japë gjak për procedurën e qetësimit dhe të bëjë analizat e nevojshme anestezike një ditë para procedurës. Kjo është shumë e rëndësishme për të zbuluar nëse personat që nuk kanë marrë anestezi më parë kanë ndonjë alergji. Pas kryerjes së analizave të nevojshme, pacientët që nuk kanë pengesë për procesin e mbjelljes së flokëve duhet të paraqiten në klinikë në datën e procedurës me 8 orë agjërim. Pas procedurës standarde të mirëseardhjes, përcaktohet linja e flokëve të pacientit dhe nëse bëhet fjalë për një metodë të mbjelljes së flokëve të rruar, pacienti rruhet. Qasja vaskulare hapet me një kateter të hollë të quajtur flutur dhe një përzierje anestetike qetësuese i jepet pacientit të shtruar përmes venës. Ky proces përfundon për pak minuta dhe pacienti shkon për të fjetur. Meqenëse pacienti i qetësuar është shumë i qetë, ai ose ajo nuk ndjen dhimbje ose dhimbje gjatë procedurës. Më pas fillon operacioni i mbjelljes së flokëve me metodën e vendosur. Qetësimi duhet të bëhet nën mbikëqyrjen e një mjeku specialist.

Pse bëhet transplantimi i flokëve me qetësues?

Anestezia lokale zakonisht kryhet në operacionet e mbjelljes së flokëve. Megjithatë, në disa raste, personi nuk dëshiron të ketë anestezi lokale sepse ka fobi nga gjaku dhe gjilpërat dhe ka një prag të ulët dhimbjeje. Në këto raste aplikohet mbjellja e flokëve me qetësues, pra mbjellja e flokëve në gjumë. Në disa raste, një qetësim shtesë 1-orësh aplikohet në anestezi lokale, sepse koha e procedurës është e gjatë. Në rastet kur aplikohet transplantimi i flokëve të qetë;

Cilat janë avantazhet e transplantimit të flokëve të qetë?

Transplantimi i flokëve me qetësi ka shumë përparësi si në metodat e tjera të mbjelljes së flokëve. Përparësitë më të habitshme janë;

Metodat e anestezisë që përdoren në transplantin e flokëve

Në operacionet e mbjelljes së flokëve kryhen dy aplikime të veçanta anestezie. E para dhe më e zakonshme prej tyre është anestezia lokale. Në këtë metodë, ilaçi injektohet nën lëkurë me ndihmën e injektimit në zonën e kokës ku do të kryhet transplantimi i flokëve.

Metoda tjetër është anestezia me qetësim. Në këtë metodë, për ata që kanë frikë nga gjilpërat dhe ata që duan të kalojnë procedurën e gjatë pa u mërzitur, u jepet një përzierje e veçantë qetësuese në mënyrë intravenoze dhe transplantimi i flokëve kryhet në gjumë të lehtë. Në disa raste qetësimi bëhet edhe nëpërmjet rrugëve të frymëmarrjes. Në mbjelljen e flokëve me qetësi nuk ka humbje të plotë të vetëdijes, ka një gjendje gjysmë të fjetur dhe nuk ndjehet dhimbje.

Anestezia e përgjithshme nuk aplikohet në operacionet e mbjelljes së flokëve. Sepse anestezia e përgjithshme shkakton një gjendje të rëndë gjumi dhe ka efekte anësore si të vjella dhe marramendje. Nuk kërkon anestezi të përgjithshme për transplantin e flokëve.

Dallimi midis qetësimit dhe anestezisë së përgjithshme

Anestezia e përgjithshme është një procedurë krejtësisht e pavetëdijshme që aplikohet për të parandaluar që pacienti ta ndjejë atë gjatë operacionit, kryesisht në operacione të mëdha kirurgjikale. Kjo procedurë duhet të kryhet nga specialistë në anestezi. Përndryshe, anestezia mund të jetë e rëndë në trupin e pacientit dhe ai nuk mund të zgjohet nga kjo gjendje gjumi.

Anestezia e qetë aplikohet në procedura të lehta kirurgjikale. Ky aplikim duhet të bëhet përsëri nga një ekspert. Në aplikimin e qetësimit, nuk ka humbje të plotë të vetëdijes. Gjatë procedurës, nuk ka dhimbje pasi ka qetësi ekstreme dhe gjysmë përgjumje.

Transplantim i rehatshëm i flokëve falë qetësimit

Ata që duan të bëjnë një operacion për mbjelljen e flokëve, por kanë frikë nga gjilpërat apo gjaku, shtyjnë procedurën e mbjelljes së flokëve për shkak të kësaj frike. Nga ana tjetër, disa pacientë mund ta lënë procedurën të papërfunduar sepse nuk e përballojnë dot këtë proces psikologjikisht. Përveç kësaj, operacionet e mbjelljes së flokëve janë procedura të gjata që variojnë nga 4 deri në 12 orë. Ata që nuk duan të mërziten gjatë kësaj periudhe e kalojnë këtë kohë duke fjetur falë metodës së mbjelljes së flokëve të qetë. Në këtë mënyrë, operacioni juaj i mbjelljes së flokëve përfundon rehat.

Çfarë duhet të bëni pas transplantit të flokëve të qetë

Ajo që duhet bërë pas operacionit të mbjelljes së flokëve me qetësim është e njëjtë me atë që duhet bërë pas procedurës rutinë të mbjelljes së flokëve. I vetmi ndryshim është se pas mbjelljes së flokëve me qetësi, pacienti mbahet për një kohë nën vëzhgim dhe del jashtë orarit brenda pak orësh pasi ndihet mirë. Pas kësaj procedure, nuk rekomandohet vozitje në të njëjtën ditë ose udhëtime të gjata. Do të jetë mirë që trupi juaj ta kalojë këtë ditë të parë duke pushuar. Pirja e shumë lëngjeve pas procedurës do të parandalojë formimin e edemës.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Contact Form

Kontaktoni Forma