Një zgjidhje për tullacinë është gjetur me operacionet e mbjelljes së flokëve, të cilat janë aplikime estetike që ofrojnë një zgjidhje të përhershme për problemin e tullacisë tek burrat dhe gratë për arsye të ndryshme. Rënia e flokëve ndodh për shkak të efektit të plakjes, predispozicionit gjenetik , aksidentale ose sëmundjeve. Transplantimi i flokëve ofron një zgjidhje për problemet psikologjike që ndodhin për shkak të humbjeve estetike tek njerëzit për shkak të rënies së flokëve dhe secili mund të arrijë flokët e harlisur dhe natyralë që ëndërron.

Çfarë është transplantimi i flokëve

Transplantimi i flokëve është procesi i marrjes së farave të rrënjës së flokëve të shëndetshëm nga zona ku flokët janë të dendur dhe i transferimit të tyre në zonën tullac. Transplantimi i flokëve ofron një zgjidhje natyrale dhe të përhershme për rrallimin ose tullacën e flokëve për shkak të predispozicionit gjenetik ose efektit të plakjes. Gjatë operacionit të transplantimit të flokëve, folikulat e flokëve të shëndetshëm të marra nga personi transferohen në zonën e tullacjes me një procedurë mikrokirurgjikale. Operacioni i mbjelljes së flokëve është një procedurë kirurgjikale që kërkon planifikim dhe aplikim të personalizuar dhe duhet të kryhet nga një mjek specialist. Në kundërshtim me besimin popullor, transplantimi i flokëve , i cili nuk është një procedurë e lehtë, nuk mund të arrijë rezultatin e dëshiruar nëse nuk bëhet me kujdes.

Pse bëhet transplanti i flokëve

Flokët janë ndër aksesorët tanë më të rëndësishëm që plotësojnë pamjen tonë. Për shkak të rënies së flokëve , e cila është vizualisht e rëndësishme për gratë dhe burrat, njerëzit bëhen psikologjikisht të pakënaqur dhe kanë probleme me vetëbesimin. Flokët e shëndetshëm, natyralë dhe të fortë i japin personit një pamje të re dhe dinamike. Shfaqja e flokëve të pashëndetshëm, të derdhur dhe të rrallë i bën njerëzit të pakënaqur dhe ndikon negativisht në jetën e tyre shoqërore. Zgjidhja e përhershme për këtë pakënaqësi është e mundur me operacionin e mbjelljes së flokëve.

Çfarë është fara dhe shartimi i rrënjëve të flokëve

Si aplikohet transplanti i flokëve

Transplantimi i flokëve është procesi i mbledhjes së farave të folikulave të flokëve të shëndetshëm dhe vendosjes së këtyre rrënjëve në zonën tullac pas rënies së flokëve dhe tullacisë. Për personat që nuk kanë aftësi të kufizuara për mbjelljen e flokëve, paraprakisht bëhen analizat e nevojshme dhe bëhet planifikimi i mbjelljes së flokëve. Brenda qëllimit të planifikimit të transplantit të flokëve, përcaktohet zona e dhurimit dhe përcaktohet se sa folikula të flokëve nevojiten. Procesi i transferimit të transplantit të flokëve përbëhet nga dy faza. Zona dhuruese e përcaktuar në fazën e parë anestezohet me anestezi lokale dhe mblidhet numri i nevojshëm i farave të folikulit të flokëve. Faza e dytë është transferimi i farave të folikulit të flokëve në zonën që do të transplantohet. Në këtë fazë aplikohet anestezi lokale në zonën që do të transplantohet, më pas hapen kanalet për vendosjen e folikulave të qimeve. Farat e folikulave të flokëve të mbledhura në kanalet e hapura vendosen me kujdes. Këto faza ndryshojnë në varësi të metodës së transplantimit të flokëve.

Metodat më të mira të përdorura në transplantin e flokëve

Falë teknologjisë dhe zhvillimeve mjekësore, shumë metoda të reja të mbjelljes së flokëve janë aplikuar nga e kaluara në të tashmen. Metodat e përdorura në mbjelljen e flokëve ndryshojnë në varësi të gjendjes së pacientit. Sasia e rënies së flokëve tek personi, madhësia e zonës së derdhur dhe struktura e kokës ndikojnë në metodën që do të aplikohet. Ka dallime në materialet e përdorura në metodat e transplantimit të flokëve dhe kohëzgjatjen e procesit të transplantimit.

Teknika e Fut

Teknika FUT, e cila është ndër metodat e transplantimit të flokëve që aplikohet për t’i dhënë një zgjidhje të përhershme transplantit të flokëve, është metoda më e vjetër e mbjelljes së flokëve. Kjo teknikë përdoret si procedurë kirurgjikale. Folikulat e flokëve merren nga zona e dhurimit së bashku me lëkurën në formën e një shiriti horizontal dhe transferohen në zonën e tullac. Metoda, e cila ka një kohë më të shkurtër përpunimi në krahasim me metodat e tjera, gjithashtu ka më pak kosto përpunimi. Megjithatë, gjëndrat e flokëve të marra si një shirit horizontal bëjnë që shenjat e qepjeve të mbeten pas procesit të transplantimit të flokëve. Procedura e kryer nën anestezi lokale zgjat mesatarisht 4-8 orë.

Teknika Fue

Teknika FUE, e cila është aplikuar që në vitet 2000, është një nga metodat më të preferuara në mbjelljen e flokëve. Arsyeja pse teknika FUE është kaq e preferuar është se rezultati është mjaft natyral dhe i përhershëm. Fazat e mbjelljes së flokëve me metodën Fue janë;

200 në një seancë me teknikën Fue Mund të mblidhen nga 0 deri në 5000 grafte. Procesi zgjat nga 8-10 orë në varësi të madhësisë së zonës. Një nga arsyet pse teknika Fue është kaq e preferuar është se nuk ka mbresë pas procedurës.

Teknika Dhi

DHI, e cila është një nga teknikat më të njohura në kohët e fundit, preferohet veçanërisht nga femrat pasi ofron mundësinë e transplantimit të flokëve të pa rruar. Përveç procesit klasik të transplantimit të flokëve , në metodën e transplantimit të flokëve DHI përdoret një stilolaps mjekësor i quajtur choi special. Falë këtij stilolapsi mblidhen të dy farat e rrënjëve të flokëve dhe vendosen në zonën pa qime duke ushtruar presion të lehtë me një stilolaps të veçantë pa pritur dhe pa hapur kanale. Transferimi i flokëve pa pritur siguron që procesi i transplantimit të jetë më i suksesshëm. Falë aplikimit të parruar, i cili është një nga veçoritë më të spikatura të teknikës së transplantimit të flokëve DHI, pacientet femra me probleme me rënien e flokëve mund të kryejnë lehtësisht operacione të mbjelljes së flokëve. Transplantimi i flokëve DHI mund të zgjasë nga 8 deri në 12 orë dhe nuk ka mbresë pas procedurës.

Transplantimi i flokëve me mbështetje të qelizave staminale

Terapia me qeliza staminale, e cila përdoret në shumë sëmundje, kohët e fundit është përdorur në operacionet e mbjelljes së flokëve. Qelizat staminale në indin dhjamor të marra nga pjesë të caktuara të trupit ndahen dhe aplikohen në flokë përpara operacionit të mbjelljes së flokëve. Falë qelizave staminale të aplikuara, flokët bëhen më të fortë dhe shkalla e suksesit të operacionit të mbjelljes së flokëve rritet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Contact Form

Kontaktoni Forma