Rënia e flokëve është një nga problemet më të zakonshme. Për të zgjidhur përgjithmonë rënien e flokëve, duhet të dihet shkaku kryesor i rënies së flokëve. Pasi të kuptoni se cili është problemi, do të jetë shumë më e lehtë për të gjetur zgjidhjen. Kujdesi jo i duhur i flokëve në jetën e përditshme është ndër shkaqet e rënies së flokëve. Një nga faktorët e rënies së flokëve, aplikimet e gabuara ditore të kujdesit për flokët mund të shkaktojnë gjithashtu rënie të flokëve. Përdorimi i shampove kimike , lyerja e shpeshtë e flokëve dhe përdorimi i shpeshtë i trajtimeve termike si tharëse flokësh janë ndër arsyet që shkaktojnë thyerjen dhe thyerjen e flokëve. Krehja e flokëve të lagur mund të shkaktojë rënie të flokëve, pasi elasticiteti i flokëve rritet kur laget. Mbledhja shumë e ngushtë e flokëve në jetën e përditshme shkakton gjithashtu rënie të flokëve të quajtur alopecia tërheqëse në vijën e ballit. Rënia e flokëve përjetohet për shkak të gabimeve të bëra në jetën e përditshme si kjo.

Humbja e trashëguar e flokëve është një nga format më të zakonshme të rënies së flokëve. Këto derdhje shkaktohen nga predispozita gjenetike dhe andorogeni, domethënë hormonet mashkullore. Në rastin e rënies së flokëve të trashëguar, sidomos te meshkujt vija e flokëve tërhiqet mbrapsht dhe hapjet shfaqen në majë. Tek femrat vërehet në formën e hapjeve në vijën e ballit dhe rrallimit dhe rrallimit të flokëve në zonën e kokës. Kjo situatë mund të ndalet ose të shmanget plotësisht duke përdorur disa trajtime dhe produkte dermokozmetike mbështetëse. Megjithatë, në disa raste, ka rënie të përhershme të flokëve. Pas përjetimit të rënies së përhershme të flokëve, zgjidhja e vetme është operacioni i mbjelljes së flokëve.

Mosmarrja e proteinave , vitaminave dhe mineraleve që i duhen trupit në jetën e përditshme dhe mos pirja e mjaftueshme e ujit janë ndër shkaqet e rënies së flokëve dhe rënies së flokëve. Në mënyrë që substanca e keratinës në strukturën e flokëve të sintetizohet në trup, duhet të merren disa proteina. Rënia e flokëve përjetohet me mungesën e keratinës, e cila nuk mund të sintetizohet si pasojë e ushqyerjes joadekuate. Ekziston një zgjidhje për rënien e flokëve të shkaktuar nga mosngrënia e mjaftueshme për shkak të dietave të gabuara të aplikuara, nëse i kushtohet vëmendje dhe merren masat e nevojshme.

Edhe pse sëmundjet kërpudhore në zonën me qime vërehen më së shumti tek fëmijët, ato janë gjithashtu ndër problemet që vërehen te të rriturit. Humbja e flokëve ndodh për shkak të sëmundjes kërpudhore që ngjitet në flokë. Nëse rënia e flokëve nuk trajtohet, ajo shkakton tullaci të përhershme.

Ilaçet që përdoren për trajtimin e holluesve të gjakut, përdhes, depresionit, sëmundjeve të zemrës dhe sëmundjeve të presionit të gjakut shkaktojnë rënie të flokëve. Ilaçet që përdoren për bodybuilding gjithashtu shkaktojnë rënie të flokëve. Disa njerëz përjetojnë rënie të flokëve pas ndërprerjes së përdorimit të pilulave kontraceptive .

Humbja e flokëve (alopecia areata), një sëmundje autoimune, shihet kur përjetohen situata të rënda stresuese. Kjo sëmundje, e cila përgjithësisht vërehet në lëkurën e kokës, mund të vërehet tek disa njerëz, tek qerpikët dhe mjekra ose në qimet në të gjithë trupin. Për shkak të faktorëve të tillë si predispozicioni gjenetik, faktorët neurologjikë, infeksioni dhe stresi, sëmundja shkaktohet dhe në trup përjetohet rënia rajonale e flokëve në formë ovale.

Stresi shkakton sekretimin e hormoneve të ndryshme në trup dhe prish ekuilibrin e brendshëm. Një nga efektet anësore të ekuilibrit të brendshëm të shqetësuar është humbja e flokëve . Në disa njerëz, ata i këpusin flokët e tyre për arsye psikologjike . Ndërsa këto 7 sëmundje quhen në mjekësi trichotillomania, kjo tendencë shkakton rënie të flokëve në zonën me qime me ndërprerje. Nëse nuk trajtohet, shkakton tullaci të përhershme.

Rënia e flokëve vërehet shpesh si pasojë e sëmundjeve sistemike. Ilaçet e përdorura si pasojë e sëmundjeve shkaktojnë rënie të flokëve. Disa sëmundje me rënie të flokëve janë;

Rënia e flokëve bazuar në ndryshimet hormonale, e cila është ndër shkaqet e rënies së flokëve, vërehet më së shumti tek femrat. Rënia e flokëve është një problem i zakonshëm, veçanërisht gjatë shtatzënisë dhe pas lindjes. Ndryshimet hormonale gjatë shtatzënisë zgjidhen me futjen e hormonit estrogjen gjatë lindjes. Ka rënie intensive të flokëve për disa muaj pas lindjes dhe nëse kjo periudhë zgjatet është e nevojshme të konsultoheni me një specialist. Një tjetër ndryshim hormonal që shkakton rënien e flokëve është menopauza. Rënia e flokëve me menopauzë është fatkeqësisht e përhershme dhe dendësia e flokëve para menopauzës nuk mund të arrihet përsëri.

Problemi i mungesës së hekurit, i cili është ndër shkaktarët kryesorë të rënies së flokëve, shkakton rënien e flokëve si pasojë e të ushqyerit të pabalancuar dhe mosmarrjes së mjaftueshëm të ushqimeve që përmbajnë hekur. Rënia e flokëve si pasojë e anemisë, e cila është ndër problemet më të shpeshta, është më e zakonshme tek femrat. Ndërsa rënia e flokëve si pasojë e anemisë është e zakonshme, ky problem ka një zgjidhje nëse trajtohet.

Humbja e përjetuar si rezultat i dëmtimit të folikulave të flokëve në zona të caktuara të kokës quhet alopecia cikatriale. Si pasojë e kësaj sëmundje ndodhin dëmtime të përhershme në folikulat e flokëve, kështu që flokët nuk rriten më dhe shfaqet tullaci e përhershme. Zgjidhja e përhershme është e mundur me transplantin e flokëve .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Contact Form

Kontaktoni Forma