Humbja e flokëve të modelit mashkullor, përkatësisht alopecia androgjenetike, lidhet me ata që janë gjenetikisht të prirur ndaj rënies së flokëve dhe ndjeshmërisë ndaj hormoneve mashkullore. Rënia e flokëve, e cila zakonisht fillon në moshë të re, vërehet si regresion i vijës së përparme të flokëve dhe hapje në zonën e kurorës në moshat e mëvonshme.

Rënia e flokëve të modelit mashkullor, veçanërisht te meshkujt, është psikologjikisht e pakënaqur dhe shkakton probleme të vetëbesimit. Transplantimi i flokëve ofron një zgjidhje të përhershme për pacientët që nuk mund të marrin rezultate nga trajtimet e aplikuara për rënien e flokëve. Turqia është ndër vendet lider në fushën e transplantimit të flokëve. Burrat që kanë probleme me rënien e flokëve mund të gjejnë një zgjidhje të përhershme për tullacën në qendrat e transplantit të flokëve në Stamboll .

Në çfarë moshe fillon alopecia androgjenetike ?

Rënia e flokëve sipas modelit mashkullor zakonisht fillon mes moshës 20-30 vjeç. 30% e rënies së flokëve të modelit mashkullor vërehet në të 30-at dhe 50% në të 50-at. Humbja e flokëve të modelit mashkullor vërehet edhe tek femrat. Rënia e flokëve sipas modelit mashkullor fillon midis moshës 20-30 vjeç te meshkujt dhe 50-60 te femrat.

Cili është shkaku i alopecisë androgjenetike ?

Arsyeja e rënies së flokëve sipas modelit mashkullor është zakonisht predispozita gjenetike dhe ulja e hormoneve mashkullore. Me efektin e hormonit dihidrotestosteron në gjëndrën e flokëve, diametri i flokëve bëhet më i vogël, gjatësia bëhet më e shkurtër dhe ngjyra fillon të zbardhet dhe të zbardhet. Me kalimin e moshës, gjëndrat e flokëve zhduken plotësisht dhe fillon tullacia. Pasi folikulat e flokëve janë shkatërruar plotësisht, flokët nuk rriten më në atë zonë.

Cilat janë simptomat e alopecisë androgjenetike ?

Ka shumë simptoma të alopecisë androgjenetike, domethënë rënies së flokëve të modelit mashkullor. Në rënien e flokëve të modelit mashkullor, flokët fillojnë të hollohen fillimisht, më pas vija e flokëve të përparme tërhiqet dhe hapjet fillojnë në zonën e kurorës. Simptomat e rënies së flokëve të modelit mashkullor janë;

Si diagnostikohet Androgjenetikalopecia ?

Kërkohet një ekzaminim gjithëpërfshirës për të kuptuar rënien e flokëve të modelit mashkullor. Pacienti paraekzaminohet nga dermatologu dhe sipas nevojës bëhet edhe ekzaminim dermoskopik. Më pas bëhet një test gjaku për të parë nivelin e hormoneve. Nëse pacienti ka një histori familjare të tullacisë ose jo, gjithashtu ndihmon në vendosjen e diagnozës. Në ekzaminimin dermoskopik ekzaminohet struktura e flokëve të pacientit dhe struktura e folikulit të qimeve.

Çfarë e shkakton rënien e flokëve ?

Ka shumë faktorë që shkaktojnë rënien e flokëve si tek meshkujt ashtu edhe tek femrat. Arsyet e rënies së flokëve janë;

Si trajtohet alopecia androgjenetike (rënia e flokëve me model mashkullor) ?

Qëllimi kryesor i trajtimit të modelit mashkullor të rënies së flokëve është të zvogëlojë shkallën e rënies dhe të ngadalësojë përparimin. Duke rregulluar çekuilibrin hormonal për shkak të plakjes, kohëzgjatja e rënies së flokëve reduktohet dhe zgjatet. Ilaçet dhe terapia hormonale përdoren për të reduktuar dhe ngadalësuar derdhjet.

Çfarë përdoret në trajtimin e rënies së flokëve me model mashkullor ?

Ekzistojnë dy ilaçe të ndryshme që përdoren për humbjen e flokëve të modelit mashkullor. Minoxidil, i cili përdoret si locion, është një ilaç i provuar në mbarë botën.

Finasteridi oral është një ilaç shumë i suksesshëm në përdorim afatgjatë. Ky medikament ka disa efekte anësore, zakonisht rënia e flokëve fillon përsëri pas ndërprerjes së ilaçit. Për shkak të efekteve anësore, ilaçet duhet të përdoren nën mbikëqyrjen e një mjeku.

Ka disa barna që janë vërtetuar se janë efektive, por nuk janë miratuar. Mjeku vendos se cilin ilaç do të përdorë për rënien e flokëve.

Metoda të tjera që përdoren për trajtimin e rënies së flokëve janë transplantimi i flokëve dhe përdorimi i flokëve protezë. Transplantimi i flokëve është metoda më efektive dhe e përhershme.

A mund të parandalohet rënia e flokëve me modelin androgjenetik mashkullor ?

Shkalla e rënies së flokëve sipas modelit mashkullor zvogëlohet nga trajtimi me ilaçe dhe jetëgjatësia e flokëve zgjatet. Pas moshës 20 vjeç, tek meshkujt me predispozicion gjenetik folikulat e flokëve fillojnë të dobësohen dhe të derdhen. Kur flokët fillojnë të bien, është e nevojshme të konsultoheni me një specialist para se të jetë tepër vonë për të parandaluar rënien.

Çfarë duhet t’i kushtohet vëmendje alopecisë së tipit androgjenetik ?

Ata që përjetojnë rënie të flokëve të modelit mashkullor zakonisht duhet të mbrojnë kokën e tyre nga efektet e diellit kur fillojnë të përjetojnë hapje në zonën e kurorës.

Sa qime derdhen në ditë ?

Humbja e 50 deri në 100 fije floku në jetën e përditshme konsiderohet normale. Nuk është normale nëse derdhen më shumë se 100 qime në ditë për disa javë. Ky lloj i rënies së flokëve është më i zakonshëm tek femrat. Rënia e tepërt e flokëve tek meshkujt mund të mos vërehet fillimisht sepse ata zakonisht kanë flokë të shkurtër. Kushtojini vëmendje sasisë së flokëve të derdhur kur lani dhe krihni flokët. Në këtë mënyrë, ju mund të vini re kur derdhja në flokët tuaj rritet.

Çfarë bëhet në trajtimin e rënies së flokëve ?

Për të trajtuar rënien e flokëve, para së gjithash është e nevojshme të gjendet shkaku i rënies së flokëve. Pasi të gjendet shkaku i rënies së flokëve, metoda e trajtimit përcaktohet sipas shkakut. Pasi të përcaktohet shkaku kryesor i rënies së flokëve, fillon trajtimi medikamentoz. Transplantimi i flokëve aplikohet tek pacientët me probleme të avancuara të rënies së flokëve që nuk rezultojnë në trajtim medikamentoz.

Çfarë lloj testesh aplikohen për rënien e flokëve ?

Kur ka problem me rënien e flokëve, gjëja e parë që duhet bërë është të konsultoheni me një dermatolog specialist. Diagnoza e rënies së flokëve zakonisht bëhet pas një ekzaminimi gjithëpërfshirës në mjedisin klinik.

Intensiteti i rënies së flokëve dhe zonat në të cilat ndodh përcaktohen nga testet dermoskopike ose testi i tërheqjes së flokëve.

Çfarë është testi i tërheqjes së flokëve dhe si bëhet ?

Një nga testet e aplikuara për të kuptuar shkallën e rënies së flokëve është testi i tërheqjes së flokëve. Falë këtij testi, llogaritet se sa flokë humbasin mesatarisht në të njëjtën kohë. Aplikimi i testit të tërheqjes së flokëve është mjaft i thjeshtë.

Disa qime të pacientit që ka problem rënien e flokëve ruhen dhe fillohet të tërhiqet pa shumë mundim. Përcaktohet numri i qimeve të derdhura si rezultat i tërheqjes dhe këto folikula të flokëve ekzaminohen me mikroskop.

Në disa pacientë, skalpi, diametri i rrënjës dhe struktura e flokëve të rinj ekzaminohen me ekzaminim dermoskopik. Në këtë mënyrë, mund të përcaktohet nëse pacienti ka rënie të flokëve të modelit mashkullor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *