Një fije floku e shëndetshme ka një cikël jetësor mesatar prej 4 deri në 6 vjet. Ky proces përparon në formën e rritjes, ndalimit dhe derdhjes. Faza e rritjes është faza më e gjatë për flokët dhe flokët rriten me 1 cm çdo muaj. Në fazën tjetër, flokët fillojnë të pushojnë, pas një faze pauze prej 2-3 javësh, flokët bien. Nuk është e qartë se në çfarë faze janë flokët kur shikohen nga jashtë. 85-90% e flokëve janë në fazën e rritjes, 1% në fazën e pushimit, 10-15% në fazën e rënies. Flokët që përfundojnë këtë cikël bien dhe në vend të tyre fillojnë të rriten qime të reja. Plakja, predispozita gjenetike, faktorët e mjedisit parandalojnë rritjen e flokëve me kalimin e kohës dhe shkaktojnë tullaci të përhershme. Trajtime të tilla si terapia me ilaçe mund të mos funksionojnë pas humbjes së përhershme të flokëve. Trajtimi më i garantuar për rënien e përhershme të flokëve është transplantimi i flokëve.

Metoda e transplantimit të flokëve është një metodë trajtimi që ofron një zgjidhje të përhershme për burrat dhe gratë që vuajnë nga rënia e flokëve dhe tullaciteti. Turqia është shumë e suksesshme në transplantimin e flokëve dhe trajtimin e rënies së flokëve, veçanërisht ju mund të zgjidhni qendrat e transplantimit të flokëve në Stamboll për trajtimin e rënies së flokëve dhe transplantimit të flokëve.

Çfarë është rënia e flokëve ?

Rënia e flokëve është rrallimi ose humbja e përhershme e flokëve për arsye të ndryshme. Flokët në përgjithësi kanë një fazë zhvillimi prej 4-6 vjetësh. Flokët e shëndetshëm rriten, pushojnë dhe bien. Ndërsa është normale të humbasësh 50-100 qime në ditë, disa njerëz përjetojnë një rritje në këtë sasi. Rënia e tepërt e flokëve që zgjat më shumë se 2-3 muaj duhet marrë seriozisht dhe duhet konsultuar një dermatolog specialist.

Faktorët Gjenetikë

Një nga shkaqet kryesore të rënies së flokëve dhe tullacisë është predispozita gjenetike. Njerëzit që kanë një histori familjare të problemeve me tullacën kanë më shumë gjasa ta përjetojnë këtë problem në të ardhmen. Predispozicioni gjenetik zakonisht shkakton rënien e flokëve të modelit mashkullor. Humbja e flokëve të modelit mashkullor është më pak e zakonshme tek gratë. Me kalimin e moshës, rënia e flokëve është më e zakonshme për shkak të predispozicionit gjenetik.

Problemet e Lëkurës

Disa sëmundje që ndodhin në zonën e kokës shkaktojnë rënie të flokëve. Kur sëmundje të tilla si psoriasis, ekzema, myku, kërpudhat shfaqen në zonën e kokës, ato shkaktojnë rënie të flokëve, sepse ndikojnë negativisht në lëkurën e kokës dhe gjëndrat e flokëve. Për të mos përjetuar rënie të përhershme të flokëve, ilaçe të tilla duhet të trajtohen sa më shpejt të jetë e mundur.

Kequshqyerja

Një dietë e ekuilibruar dhe e shëndetshme është shumë e rëndësishme si për shëndetin e trupit ashtu edhe për shëndetin e flokëve. Shumë vitamina, minerale, substanca të dobishme si proteinat futen në trup me ushqimet e konsumuara. Falë një diete të ekuilibruar, ushqimet e shëndetshme të konsumuara i bëjnë flokët më të fortë.

Ushqimi i gabuar, praktikat e gabuara të dietës prishin ekuilibrin e trupit dhe shkaktojnë rënie të flokëve. Për shëndetin e flokëve, duhet të kujdeseni që të konsumoni perime dhe fruta të pasura me proteina dhe të konsumoni shumë ujë.

Mungesa e vitaminave dhe mineraleve

Vitaminat dhe mineralet si B12, vitamina D, zinku, biotina, acidi folik, hekuri janë shumë të rëndësishme për shëndetin e flokëve. Për shkak të ushqyerjes së parregullt ose sëmundjeve, këto substanca reduktohen në trup dhe shkaktojnë rënie të flokëve. Me analizën e gjakut që do të bëni, cila vitaminë dhe minerale ka mungesë, mund të aplikohet trajtimi suplementar medikamentoz.

Rënia e flokëve për shkak të çekuilibrit hormonal

Në disa raste, hormonet e nevojshme për rregullimin e trupit çekuilibrohen dhe rendi i tyre mund të prishet. Mosbalancimi i hormoneve shkakton rënien e flokëve. Për të kuptuar nëse shkaku kryesor i rënies së flokëve janë hormonet, mund të bëhet një analizë gjaku dhe të planifikohet trajtimi sipas rezultatit.

Sëmundje të ndryshme dhe përdorimi i barnave të caktuara

Ka disa sëmundje që shkaktojnë rënie të flokëve. Është e nevojshme të trajtohet para se të jetë vonë për të mos përjetuar probleme derdhjeje për shkak të sëmundjeve. Sëmundjet që shkaktojnë rënien e flokëve janë;

Disa medikamente gjithashtu shkaktojnë derdhje. Përdorimi i pavetëdijshëm dhe i tepruar prish strukturën e flokëve dhe shkakton derdhje. Këto barna duhet të përdoren nën mbikëqyrjen e një mjeku. Barnat që shkaktojnë derdhje janë;

Rënia e flokëve gjatë lindjes dhe kimioterapisë

Shtatzënia tek gratë shkakton ndryshime në hormonet. Gjatë këtij procesi, derdhja ndodh në flokë dhe vazhdon për 2-3 muaj pas lindjes. Nëse ka një derdhje të vazhdueshme, duhet të kontaktoni një dermatolog pa vonesë.

Një gjendje tjetër që shkakton rënien e flokëve është procesi i kimioterapisë. Barnat e përdorura në trajtimin e kimioterapisë dhe terapinë me rrezatim për trajtimet e kancerit shkaktojnë rënie të flokëve. Pas përfundimit të trajtimit me kimioterapi, flokët e derdhur zakonisht rriten përsëri.

Derdhjet për arsye kozmetike

Larja dhe kondicionimi i flokëve Produktet e kujdesit të përdorura për flokët gjithashtu shkaktojnë rënie të flokëve. Baza e kësaj është se përmbajtja e produkteve nuk është e pastër. Produkte të tilla si shampo, balsam, xhel, spray që nuk janë të pastër shkaktojnë rënie kimike të flokëve.

Përveç kësaj, lyerja e shpeshtë e flokëve, trajtimi me nxehtësi, krehja e gabuar dhe mbledhja shumë e ngushtë e flokëve, veçanërisht nga gratë, shkaktojnë rënie të flokëve.

Stresi dhe depresioni i lidhur me reduktimin

Stresi është një nga faktorët që shkakton rënien e flokëve. Ngutja dhe nxitimi i jetës së përditshme, puna intensive dhe ritmi i shkollës i bëjnë njerëzit të lodhur dhe të stresuar psikologjikisht. Sa më shumë të shmanget stresi, aq më i mirë do të jetë shëndeti i flokëve. Nëse është e nevojshme, mund të merrni mbështetje psikologjike për ta bërë më të lehtë këtë proces intensiv.

Humbje për shkak të llojeve të strukturës së flokëve

Disa struktura të flokëve janë të pajetë dhe mjaft të dobëta për të shkaktuar rënie në moshë të re. Një nga faktorët që përcakton strukturën e flokëve është predispozita gjenetike. Flokët mund të jenë më të hollë dhe më të dobët për shkak të predispozicionit gjenetik. Flokët e dobët fillojnë të bien në një moshë më të re.

Nëse trajtimi me ilaçe aplikohet për rënien e flokëve që fillon në moshë të re, rënia ndërpritet dhe procesi i tullacisë mund të vonohet. Është e nevojshme të merren masa të hershme për të shmangur rënien e flokëve dhe tullacën.

Trajtim i transplantit të flokëve për rënien e flokëve

Zgjidhja më e përhershme dhe natyrale për burrat dhe gratë që kanë probleme me rënien e flokëve është transplantimi i flokëve. Transplantimi i flokëve është procesi i marrjes së folikulave të flokëve të shëndetshëm dhe transferimi i tyre në zonën e lëkurës tullac. Sot aplikohen metoda shumë të suksesshme të mbjelljes së flokëve. Pa marrë parasysh arsyen e rënies së flokëve, transplantimi i flokëve ofron një zgjidhje të përhershme për personat që nuk kanë asnjë problem shëndetësor dhe që kanë përfunduar fazën e rënies.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *