Tullaciteti mashkullor është një problem i zakonshëm për shumë meshkuj të moshës 50 vjeç e lart. Flokët derdhen një numër të caktuar herë në ditë dhe kjo plotësohet me normë, por pas një periudhe të caktuar kohore, ky numër gradualisht rritet dhe qimet e reja nuk zëvendësojnë flokët e humbur. Zgavrat e formuara nga humbja e flokëve në zona të caktuara të kokës me flokë me kalimin e kohës quhen tullaci. Fatkeqësisht, pas fazës së tullacisë, që është faza e fundit e procesit, ka rënie të përhershme të flokëve. Humbja e flokëve sipas modelit femëror, nga ana tjetër, është një proces shumë më sfidues në aspektin psikologjik dhe estetik. Rënia rajonale e flokëve përjetohet si rezultat i faktorëve gjenetikë ose mjedisorë, sëmundjeve dhe aksidenteve të kaluara. Falë mjekësisë në zhvillim sot, trajtimi përfundimtar dhe i përhershëm i tullacisë është i mundur falë operacioneve të mbjelljes së flokëve. Nëse merren masat e nevojshme gjatë periudhës së parë të rënies së flokëve, shkalla e rënies mund të reduktohet ose të ndalet. Megjithatë, nëse nuk merren masat e duhura, tullacia shfaqet si një fund i pashmangshëm. Në trajtimin e tullacisë përdoren shumë metoda dhe kur fillon kullimi, aplikohet mesoterapia e flokëve , qelizat staminale ose trajtimet me ilaçe. Megjithatë, në momentin kur asnjë trajtim nuk funksionon, transplantimi i flokëve hyn në lojë si një zgjidhje e përhershme.

Rënia e flokëve me model mashkullor

Alopecia androgjenetike, domethënë humbja e flokëve të modelit mashkullor; Është rrallimi i flokëve që fillon në moshën 20-30 vjeç me uljen e hormonit mashkullor te personat me predispozicion gjenetik, humbje me kalimin e kohës dhe regres gradual të vija e flokëve dhe fillimi i hapjes në ballë dhe në majë. Humbja e flokëve me kalimin e kohës dhe formimi i hapjeve i bën njerëzit të përjetojnë probleme psikologjike dhe sociale.

Cili është shkaku i tullacisë mashkullore ?

Tullaciteti mashkullor mund të ndodhë për shkak të predispozicionit gjenetik ose faktorëve mjedisorë. Me efektin e hormonit dihidrotestosteron në rrënjën e flokëve, diametri i flokëve bëhet më i vogël, gjatësia bëhet më e shkurtër dhe ngjyra fillon të zbardhet. Predispozicioni gjenetik , faktorët mjedisorë, stresi, sëmundjet e rënda, medikamentet e përdorura dhe vlerat e ulëta të gjakut nxisin procesin që fillon me uljen e hormonit andogen shkakton tullaci të modelit mashkullor .

Cilat janë simptomat e tullacisë mashkullore ?

Tek meshkujt, regresioni i vijës së flokëve, rrallimi i flokëve dhe rrallimi i fijeve të flokëve , derdhja e më shumë flokëve sesa numri normal i pranuar dhe hapjet e dukshme rajonale janë ndër simptomat e rënies së flokëve të modelit mashkullor.

Trajtimi i tullacitetit të modelit mashkullor

Qëllimi kryesor i trajtimit të tullacisë mashkullore është zvogëlimi i derdhjes, ngadalësimi i progresionit dhe zgjatja e intensitetit të aktivitetit të hormoneve andogjene. Mos u mërzitni kur derdhja nuk mund të ndalet pavarësisht terapisë hormonale dhe suplementeve shtesë të përdorura, ju mund të keni flokë të shëndetshëm përgjithmonë me operacionin e transplantimit të flokëve .

A do të vazhdojnë të bien flokët pas ndërprerjes së trajtimit ?

Humbja e flokëve sipas modelit mashkullor fillon me një ulje të aktivitetit të hormonit andogen. Meqenëse ky hormon zvogëlohet me kalimin e kohës tek meshkujt mbi moshën 50 vjeç, humbja e flokëve dhe tullaci do të vazhdojë të ndodhë nëse hormoni nuk mbahet aktiv. Për këtë arsye, është e nevojshme të mbahet hormoni aktiv në prani të një specialisti në intervale të caktuara.

Gjërat që duhen marrë parasysh në derdhjet e modelit mashkullor

Meqenëse zonat e tullacisë do të jenë të prekshme nga faktorët e jashtëm, veçanërisht nga dielli, rreziku i njollave dhe kancerit të lëkurës është i lartë. Për të parandaluar këtë situatë, zona e kokës duhet të mbrohet nga rrezet e diellit.

Rënia e flokëve tek femrat

Humbja e flokëve tek femrat është po aq e zakonshme sa tek meshkujt. Në një person normal, 85% e flokëve janë në fazën e rritjes dhe 15% në fazën e pushimit. Flokët që janë në fazën e pushimit fillojnë të bien me kalimin e kohës. Megjithatë, në disa raste, kjo normë mund të shkaktojë shqetësim pasi është shumë e madhe në një kohë të shkurtër . Humbja e flokëve shumë më tepër sesa duhet në procesin normal dhe përjetimi i rrallimit të dukshëm në zona të caktuara pas një kohe quhet tullaci e modelit femëror.

Sa fije flokësh derdhen në ditë ?

Humbja mesatare e 50-100 fijeve të flokëve në ditë konsiderohet normale. Megjithatë, nëse ka më shumë se 100 rënie flokësh në ditë për një kohë të gjatë, kjo nuk është normale. Në këtë rast, duhet të konsultoheni me një specialist. Trajtimi duhet të fillojë duke gjetur shkaqet themelore të rënies së flokëve të modelit femëror. Ndër shkaqet e rënies së flokëve të modelit femëror;

A shkakton rënia e tepruar e flokëve tek femrat tullaci ?

Rënia e flokëve sipas modelit femëror Është e ngjashme me rënien e zakonshme të flokëve të modelit mashkullor. Procesi që fillon pas pubertetit rritet si pasojë e predispozicionit gjenetik , faktorëve mjedisorë, stresit, ushqyerjes së pabalancuar dhe bëhet një proces që rezulton me derdhje të tepërt në zona të caktuara dhe tullac.

Çfarë është një test për tërheqjen e flokëve ?

Ky test aplikohet si një test shumë i thjeshtë. Në thelb, qëllimi është të llogaritet sasia e vlerësuar e humbjes së flokëve. Merret një sasi e caktuar qimesh dhe tërhiqet butësisht nga rrënja në majë dhe numërohet numri i fijeve të flokëve. Përveç testit të tërheqjes së flokëve, gjëndrat e flokëve ekzaminohen nën mikroskop me trikogramë. Një tjetër metodë diagnostike është metoda e ekzaminimit dermoskopik, e cila përdoret për të ekzaminuar diametrin dhe dendësinë e flokëve dhe strukturën e flokëve të sapo rritur . Metoda më e rëndësishme diagnostike janë analizat e nevojshme të gjakut.

Trajtimi i tullacitetit të modelit femëror

Hapi i parë në trajtimin më të mirë është gjetja e shkakut themelor. Pasi të gjendet shkaku i rënies së flokëve, trajtimi do të jetë shumë më i lehtë. Nëse shkaku i derdhjes është diçka që lidhet me sëmundjet e brendshme, është e mundur të merren masa paraprake me ndihmën e barnave sistemike. Megjithatë, në disa raste, nëse arrihet faza përfundimtare e tullacisë, zgjidhja më e përhershme është metoda e mbjelljes së flokëve të pa rruar , e cila është e përshtatshme për gratë.

Çfarë duhet të merret parasysh për të parandaluar tullacitetin ?

Disa pika që duhen marrë parasysh për të mos u përballur me tullacën si pasojë e rënies së flokëve;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *