Transplanti i flokeve

Kush nuk mund të bëjë transplant flokësh?

Pse ndodh rënia e flokëve?

Një nga shkaqet më të rëndësishme të rënies së flokëve janë faktorët gjenetikë. Nëse ka tullaci në familje, ekziston mundësia e rrallimit ose tullacimit të personit. Përveç kësaj, faktorët e mjedisit, stresi, kequshqyerja dhe disa medikamente janë ndër shkaqet e rënies së flokëve.

Cilat janë llojet e rënies së flokëve?

  1. Rënia fiziologjike e flokëve: Është rënie e papritur dhe e përkohshme e flokëve për shkak të problemeve periodike të hormoneve ose stresit.
  2. Humbja e flokëve androgjenetike: Është lloji më i zakonshëm i rënies së flokëve. Është rënia e flokëve që ndodh kur hormonet mashkullore prekin folikulat e flokëve të ndjeshme gjenetikisht.
  3. Alopecia areata: Është një formë e derdhjes e shkaktuar nga sistemi imunitar i personit. Edhe pse shkaku nuk dihet, ai vërehet tek të rinjtë dhe ata të moshës së mesme.
  4. Anagen effluvium: Është rënie e papritur e flokëve si pasojë e ekspozimit ndaj rrezatimit. Procedura të tilla si kimioterapia dhe terapia me rrezatim janë shembuj të kësaj.
  5. Telogen effluvium: Rënia e flokëve për shkak të stresit.
  6. Rënia e flokëve e lidhur me personin: Është humbja që ndodh në përputhje me dëmin e bërë nga personi me vetëdije ose pa vetëdije duke i shkulur flokët dhe duke i prerë ato.
  7. Humbja e flokëve të shkaktuar nga plaga: Rënia e flokëve në zonën e ekspozuar ndaj substancave fizike ose kimike.

Ku dhe në çfarë kushtesh bëhet transplantimi i flokëve?

Transplantimi i flokëve është një procedurë kirurgjikale dhe duhet të kryhet në një mjedis steril kundër komplikimeve të mundshme.

Sa zgjat procesi i transplantit të flokëve?

Operacioni i mbjelljes së flokëve ndryshon sipas metodës së përdorur dhe madhësisë së zonës që do të transplantohet. Operacioni i transplantimit të flokëve mund të zgjasë nga 4-10 orë.

Sa folikula të flokëve nevojiten?

Numri i folikulave të flokëve që nevojiten ndryshon sipas zonës që do të transplantohet. Në përgjithësi, mund të përdoren 2000-4000 fara të folikulave të flokëve (grafts).

Kur shfaqen qime të reja?

Pas operacionit të mbjelljes së flokëve, në muajin e 3-të ndodh derdhja e shokut dhe më pas flokët fillojnë të rriten sërish. Në përgjithësi, qimet e reja mund të shihen qartë brenda 6-12 muajve.

Cilat teknika përdoren në transplantin e flokëve?

Në mbjelljen e flokëve përdoren shumë metoda të ndryshme, disa prej të cilave janë;

Kush duhet ta bëjë operacionin e transplantit të flokëve?

Duke qenë se transplantimi i flokëve është një operacion kirurgjik, ai duhet të kryhet nga ekspertë të kësaj fushe. Të qenit me përvojë në mbjelljen e flokëve dhe të kesh shkathtësi të lartë japin një avantazh për sa i përket qëndrueshmërisë dhe natyralitetit të procedurës së aplikuar.

Si duken flokët e rinj?

Meqenëse transplantimi i flokëve është një procedurë që kryhet me fara të gjëndrave të flokëve të marra nga flokët e dikujt, ato kanë të njëjtën strukturë si qimet e tjera. Nuk ka dallim në pamjen natyrale të flokëve në procesin e transplantimit të kryer nga specialisti sipas drejtimit të rritjes së flokëve .

Cilat janë shkaqet e rënies së flokëve tek gratë?

Humbja e flokëve tek femrat fillon më vonë se tek meshkujt. Nëse tek femrat nuk ka tullaci të tepërt për shkak të tepricës së skalpit dhe gjatësisë së flokëve , rënia e flokëve vërehet në një moshë shumë të vonë. Ndër shkaqet e rënies së flokëve tek femrat, faktori më efektiv është predispozicioni gjenetik. Përveç kësaj, faktorët mjedisorë, stresi, ushqimi etj. ndikojnë në rënien e flokëve .

A do të ketë dhimbje pas transplantimit të flokëve?

Pas operacionit të mbjelljes së flokëve, mund të ndihet dhimbje e lehtë pasi efekti anestezik të zhduket. Ju mund ta kaloni lehtësisht këtë proces duke përdorur ilaçet kundër dhimbjeve të dhëna nga mjeku juaj.

A është transplantimi i flokëve një procedurë e dhimbshme?

Para fillimit të operacionit të mbjelljes së flokëve, zona anestezohet me anestezi lokale në mënyrë që të mos ndjehet dhimbje gjatë procedurës.

A bien floku i transplantuar?

Meqenëse farat e rrënjëve të flokëve të përdorura në procesin e transplantimit të flokëve merren nga zona e zverkut, e cila është më rezistente ndaj rënies së flokëve , rreziku i rënies është i ulët.

A përdoret një fashë pas transplantimit të flokëve?

Pas operacionit të mbjelljes së flokëve, nuk ushtrohet presion në zonën që do të transplantohet , në mënyrë që ajo zonë të mos mbështillet me fashë. Një shirit koke përdoret për disa ditë për të mbrojtur zonën e dhuruesit nga infeksioni.

Sa është jeta e fijes së flokëve?

Rënia e flokëve është një problem si për femrat ashtu edhe për meshkujt, por rënia e flokëve tek meshkujt është më e zakonshme. Rënia e flokëve vërehet në afërsisht 25% të meshkujve 25-vjeçarë. Kjo normë rritet në 50% për meshkujt 50-vjeçarë.

Jeta e një fije floku të vetme është 2-3 vjet. Ky cikël përbëhet nga 2 faza.

Cila është rëndësia e faktorit të moshës në transplantin e flokëve?

Faktori më i rëndësishëm që përcakton moshën në procesin e transplantimit është nëse rënia e flokëve ka mbaruar apo jo.

Rënia e flokëve sipas modelit mashkullor zgjat gjithë jetën. Pas moshës mesatare 35 vjeç, shkalla e këtyre derdhjeve ngadalësohet. 2. 3. Seanca e transplantimit të flokëve mund të jetë e nevojshme te pacientët nën këtë moshë ose te njerëzit, shkalla e rënies së të cilëve nuk ngadalësohet. Ju duhet t’i konsideroni këto para se të bëni një transplant flokësh.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *