Një nga çështjet më kurioze të atyre që vendosin të bëjnë transplant flokësh është nëse ka efekte anësore të përhershme apo të përkohshme të transplantit të flokëve.

Dallimi në metodat e aplikuara në operacionin e mbjelljes së flokëve shkakton ndryshime në efektet anësore. Rreziku i efekteve anësore të përhershme në operacionet e mbjelljes së flokëve të kryera nga mjeku specialist është shumë më i ulët.

Pavarësisht nga metoda e aplikuar, ka disa efekte anësore të përkohshme të përjetuara pas operacioneve të mbjelljes së flokëve. Megjithatë, efektet anësore kanë më pak gjasa të ndodhin në operacionet e mbjelljes së flokëve të kryera nga mjekë specialistë dhe nga shokët e skuadrës, dhe madhësia e këtyre efekteve anësore ndryshon nga personi në person.

Operacioni i mbjelljes së flokëve është një proces që duhet planifikuar individualisht. Në këtë fazë pacientit duhet t’i jepet në detaje informacioni i nevojshëm para dhe pas dhe ndjekja duhet të bëhet nga mjeku dhe klinika.

Para operacionit duhet të mësohen saktë informacionet shëndetësore të personit, të mësohen sëmundjet kronike që ka nëse ka dhe barnat që përdor. Pika më e rëndësishme në këtë fazë është se përdorimi i barnave të tilla si holluesit e gjakut do të shkaktojë gjakderdhje të tepërt gjatë procedurës dhe përdorimi i tij duhet të ndërpritet para një periudhe të caktuar kohore. Pasja e një informacioni të tillë zvogëlon rrezikun e efekteve anësore. Gjithashtu, pacienti duhet të paralajmërohet për përdorimin e cigareve dhe alkoolit dhe përdorimi i tyre duhet të ndërpritet përpara procedurës, duke shkurtuar kështu periudhën e rikuperimit pas operacionit.

Zgjedhja e klinikës dhe mjekut të duhur është një nga faktorët më të rëndësishëm që parandalon efektet anësore që mund të shfaqen pas transplantimit të flokëve. Për të pasur një shkallë të lartë suksesi të operacionit dhe për të shmangur efektet anësore të përhershme pas procedurës, duhet të zgjidhni një specialist, mjek dhe klinikë me përvojë. Klinika jonë ju ofron garancinë e mbështetjes në të gjitha fushat para dhe pas operacionit.

Cilat janë efektet anësore të transplantimit të flokëve ?

Ka disa efekte anësore që shihen shpesh pas operacioneve të mbjelljes së flokëve. Efektet anësore që shihen pas operacionit të mbjelljes së flokëve janë;

Korja

Korrja është një nga efektet anësore më të zakonshme pas operacionit të mbjelljes së flokëve. Kanalet e hapura gjatë procesit të transplantimit të flokëve fillojnë të formojnë kore për t’u shëruar brenda 1 jave pas procedurës. Ky është një proces i natyrshëm dhe nuk ka nevojë të jeni nervoz. Me kalimin e kohës, këto kore do të fillojnë të bien në formën e zbokthit, që do të thotë se plagët e zbokthit shërohen.

Asnjë ndërhyrje manuale nuk duhet të bëhet në koren që ndodh pas operacionit. Duke qenë se rrënja e flokut e vendosur në kanal është nën kore, është e mundur që të hiqet rrënja në vend nëse ajo tërhiqet me dorë, gjë që bën që operacioni të dështojë.

Nëse përdorni locionin dhe shampon që ju është dhënë pas operacionit dhe aplikoni procedurën e rekomanduar të larjes, kjo kore do të tretet me kalimin e kohës.

Gjakderdhje

Edhe pse i vogël, operacioni i mbjelljes së flokëve është një procedurë kirurgjikale. Gjatë procedurës, ka pak gjakderdhje në kanalet e hapura gjatë mbledhjes dhe vendosjes së folikulave të flokëve.

Nëse pacienti përdor aspirinë ose hollues gjaku për të shmangur gjakderdhjen e tepërt gjatë dhe pas operacionit, ilaçi nuk duhet të përdoret para dhe pas një periudhe të caktuar kohe.

Është normale që të ketë gjakderdhje të vogël në 48 orët e para pas operacionit. Nëse kjo periudhë zgjatet dhe sasia e gjakut rritet, duhet të kontaktoni mjekun tuaj.

Kruarje

Kruarja është ndër efektet anësore më të zakonshme pas operacionit të mbjelljes së flokëve. Kanalet hapen gjatë transplantimit të flokëve me kalimin e kohës dhe kruajtja ndodh gjatë kësaj faze të kores. Në këtë fazë, nuk duhet patjetër të gërvishtni zonën e mbjelljes. Nëse gërvishteni, rrënjët e transplantuara mund të dëmtohen dhe operacioni mund të dështojë.

Edema

Një nga efektet anësore më të zakonshme që shihet pas operacionit të mbjelljes së flokëve është edema. Pas operacionit të mbjelljes së flokëve, shfaqen ënjtje dhe edemë në zonën e kokës dhe fytyrës. Duke qenë se operacioni i mbjelljes së flokëve është një procedurë kirurgjikale, problemi i edemës që haset në procedura të tjera kirurgjikale shfaqet pas operacionit të mbjelljes së flokëve. Edema zhduket brenda 1 jave pas transplantimit të flokëve.

Infeksioni

Operacioni i mbjelljes së flokëve është një procedurë kirurgjikale që duhet të kryhet në një mjedis steril. Rreziku i infektimit është i lartë pas operacioneve të kryera në një mjedis josteril.

Infeksioni mund të ndodhë nëse kontakti i dorës aplikohet në zonën e transplantuar pas transplantimit të flokëve. Pas operacionit, zona nuk duhet prekur me dorë, zona duhet mbajtur e pastër dhe duhet bërë mirëmbajtja e nevojshme. Për të zvogëluar rrezikun e infeksionit, medikamentet e dhëna nga mjeku duhet të përdoren plotësisht pas procedurës.

Efekte anësore të rralla në operacionet e transplantit të flokëve ?

Efektet anësore të rralla pas operacioneve të mbjelljes së flokëve janë;

Zgavrat e hapura gjatë operacionit të mbjelljes së flokëve Shfaqja e indit rozë ose të kuq në lëkurë quhet mbresë. I njëjti lloj i plagëve të ngritura quhen keloid. Gjatë operacionit, kanalet që janë më të gjera se normalja ose që hapen gabimisht shkaktojnë cikatrice ose shenja keloid.

Nekroza është një nga rreziqet më të rralla ndër efektet anësore të përjetuara pas operacioneve të transplantimit të flokëve. Edhe pse është e rrallë, është një problem shumë i rrezikshëm për t’u përjetuar. Nekroza është dëmtimi i përhershëm i një ose më shumë qelizave, pra shndërrimi nga një ind i gjallë në një ind jo të gjallë.

Meqenëse adrenalina dhe fluksi izotonik i gjakut aplikohen për të parandaluar gjakderdhjen e tepërt gjatë operacionit, gjaku i mjaftueshëm nuk arrin në indet e zonës dhe indet vdesin. Rreziqe të tilla serioze hasen në operacionet e kryera nga joekspertë.

Shmangia e efekteve anësore të transplantit të flokëve

Gjëja e parë që duhet bërë për të shmangur efektet anësore të mundshme pas operacionit të mbjelljes së flokëve është të punoni me një klinikë të mirë dhe një mjek me përvojë dhe ekspert në këtë fushë. Gjatë këtij procesi, klinika duhet t’ju japë të gjitha llojet e mbështetjes para dhe pas. Klinika dhe mjeku, të cilët do të jenë në gjendje të gjejnë përgjigje për të gjitha pyetjet që ju vijnë në mendje dhe çfarë duhet të bëni më pas, do t’ju sigurojnë mbrojtje nga efektet anësore pas operacionit të mbjelljes së flokëve.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *